onsdag 20 augusti 2014

Söndag: Frukost, strand och hemfärd

Nästa morgon var det tänkt att vi skulle träffas för frukost kring halv nio. Våra fantastiska kommittémedlemmar hade stigit upp 5:30 och börjat steka pancakes, ägg, bacon och toast för hela gruppen. När jag var på gården kring den tiden satt vår busschaufför i bussen med motorn på och putsade sina skor. Han verkar verkligen gilla att hålla motorn igång, för han satt nog där och brummade i ett par timmar. Han stängde inte ens av motorn när han tankade (vilket han givet fick göra några gånger), men jag tvivlar på att det var den största fara han utsatte oss för. Jag är inte ens kapabel att oroa mig för trafikolyckor längre för att körkulturen, vägarnas skick och antalet människor och djur som rör sig överallt är så galna jämfört med Finland att mitt huvud svämmar över. När chauffören tutar rycker jag inte ens till längre, fast jag vet att det betyder att det ser riskabelt ut.

Klockan 10 började frukosten bli kvar och vi fick sitta ner i hostellets TV-rum, med bänkar som i en vänthall på en tågstation, och prata och plugga lite twi medan vi väntade. Vår underbara utbyteskommitté hämtade vattenkokare och olika sorters ”tea” och juice, och vi åt och åt tills vi höll på att spricka och packade sedan ner resterna i en kylväska som matsäck till stranden.

Det var något speciellt med bussfärden på vägen längs den palmbeväxta sandstranden där de salta atlantvågorna brusade in. Hälften av utbytet bakom oss, hälften kvar och jag insåg hur mycket jag kommer att sakna alla dessa vänner, de skumpiga bussfärderna till dunkande hiplife, och allt jag älskar med Ghana (jag ska göra en lista en dag).

Jag är inte en sandstrandsmänniska, men jag älskar hav, och hade inte sett det på några veckor. En känsla av frihet och lättnad kom över mig när vi tassade genom den lilla trädgården med färgglada blommor längs stigar kantade av glasflaskor nerkörda med halsen före i den röda sanden, mot det allt starkare ljudet av vågbrus. Av med kläderna och ut i det rullande havet. Vi hoppade in i vågorna, som var så kraftiga att de slog omkull mig flera gånger när jag glömde hålla ett öga på vad som var på kommande.

T föreslog en joggingtur längs stranden till Elmina Castle, som han sade skulle vara ungefär en kilometer bort, och jag tog min kamera i ena handen och mina flipflops i den andra och hängde på tillsammans med polska tjejen C och den tyska killen M. Jag hade jättesvårt att bedöma den faktiska sträcka vi sprang, men bortom det lilla mysiga badstrandsområdet med toalett, duschar, bed and breakfast, bar och hanverksshop gränsade sandstranden fanns mer och mer kåkbyliknande bostadsområden, och på stranden lekte lokala barn som glatt hälsade på oss. Några gamar kalasade på en död griskulting. Till slut kom vi till ett ställe där sandstranden kapades av svårframkomliga klippor. Området vi befann oss nedanför verkade vara en soptipp, på vilken en kåkby byggts upp. Flera magra grisar gick och bökade i plasten. Vi var i en återvändsgränd.

En äldre man kom emot oss och T frågade honom hur vi kommer till slottet. Tydligen kunde vi antingen korsa soptippskåkbyn till en väg som vi kunde följa, eller gå runt klipporna genom kåkbyn och tillbaka till stranden på andra sidan dem. C och jag var skeptiska till båda alternativen, men tyckte inte att vi hade så mycket andra val än att följa med killarna efter mannen upp mellan kåkarna på den stinkande soptippen. Det var ett misstag.

Jag var inte säker på vilka av konstruktionerna som var menade som bostäder, men jag hoppas att inte alla användes för det ändamålet, eftersom många hade stora springor mellan brädorna och saknade tak. Kåkarna låg som minimala kvarter i ett förvånansvärt ordnat rutnätverk som på sina ställen var så tätt att det var svårt att passera mellan dem. Fortfarande iklädda bara baddräkter och med bara flipflops mellan oss och den lerblandade sopmassan passerade vi höns, getter och grisar som vandrade omkring och sökte efter mat. Barnen beundrade vår hudfärg och undrade varför vi inte hade några kläder på oss, och när vi passerade några kvinnor som arbetade med att torka fisk började hela sällskapet skratta åt oss. Ett par äldre kvinnor vi mötte tecknade argt åt oss att klä på oss och C och jag fick  väja för männens händer. Till en början försökte jag hälsa tillbaka på alla som hälsade på mig och vara vänlig, men allteftersom reaktionerna på vårt tåg genom byn blev obehagligare koncentrerade jag mig bara på att inte snubbla och att komma bort så snabbt som möjligt. Till slut kom vi tillbaka ner till stranden, och den äldre mannen pekade ut slottet som låg ytterligare minst en halv kilometer bort. Här höll också M med mig och C om att det fick räcka, och när T tagit bilder på slottet på avstånd vände vi om.

Vi insåg att vi inte heller från det här hållet skulle lyckas ta oss över klipporna, så vi var tvungna att gå tillbaka in i kåkbyn vars invånare nu skrattade ännu mer och en man lade sin arm om min hals och vägrade släppa fast jag bestämt bad honom göra det upprepade gånger och han uppenbarligen förstod engelska. Tillbaka ute på stranden igen gick vi ut i vågorna för att skölja av våra fötter innan vi började jogga tillbaka. C och jag var ganska sura och skakade, men det var skönt att få springa i sanden igen. Barnen på stranden var glada att se oss igen, och de sprang med oss några tiotals meter. Vi mötte några av de andra utisarna som sade att vi skulle åka snart och gick tillbaka med dem. Q från Storbritannien visade oss en massa krabbor som han upptäck på en klippa. De sprang omkring precis vid vattnet.

Sanden blev väl det som slutgiltigt tog död på min kamera, som krånglat redan i några dagar. Först öppnade den sig inte längre och nu sätter den inte ens på sig såpass att jag skulle kunna få ut bilderna ur den, men jag försöker skaffa en ny kamera så snabbt som möjligt.

I bussen åt vi upp resterna från frukosten, som fortfarande var goda. Hemresan var omkring 5 timmar lång, men de flesta sov inte på grund av den höga musiken och kommittémedlemmarnas högljudda gräl på twi (som verkade vara om vilka låtar som skulle spelas), men jag fick låna T:s dyna (han hade väl lite dåligt samvete för att ha dragit med mig in i den där kåkbyn) och slumrade lite.

Ett verkligt lyckat veckoslut, trots sina mångahanda inslag.

Några av våra favoritlåtar i bussen:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar